Kabaczek zapiekany z mięsem i serem

Potrzebujemy:

1 kabaczek 
2 cebule
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
zagęszczony sok lub przecier pomidorowy
15 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku



Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać mięso i dusić przez 5 minut. Dodać sok pomidorowy i dusić, aż płyn prawie całkowicie wyparuje. Doprawić mocno solą, pieprzem. Dodać zmiażdżony czosnek. Sos powinien być pikantny.
Obrany kabaczek pokroić w kostkę i na chwilę wrzucić do posolonego wrzątku. Wycedzić.
Żaroodporne naczynie natłuścić, wrzucić połowę kabaczka, na to połowę sosu i połowę sera. Sekwencje powtórzyć. :)
Zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach.
Można podawać z pieczywem (np. z chlebkami ) lub jako samodzielne danie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly