Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Wyszperane w sieci :) gdzieś TU
Składniki:

1 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka)
3 spore cebule
olej
5 dag startego żółtego sera
sól
 pieprz




sos beszamelowy
3/4 szklanki mleka
10 dag startego żółtego sera
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do posypania:
5 dag startego żółtego sera

do wysmarowania naczynia:
2 łyżki oleju

Obrane ziemniaki pokrój na plastry o grubości około 1/2 cm. Gotuj na parze przez 4 minuty - powinny pozostać całkiem twarde (możesz je także ugotować w lekko osolonej wodzie).
Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso i mieszając cały czas smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia.
Przygotuj sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia - chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Dodaj starty ser i wymieszaj.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem.
Do naczynia włóż połowę ziemniaków, na niej rozłóż mięso z cebulą. Przykryj pozostałymi ziemniakami, wlej sos. Posyp startym serem. Wstaw na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Podawaj danie z zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów lub z mizerią. Świetnie smakuje także z kiszonymi ogórkami, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami. Wcale nie gorzej smakuje także z marchewką na ciepło lub w postaci surówki. Po prostu dobrze smakuje z każdą surówką lub jarzynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly