Wyszperane w sieci ;) Mniej więcej
TU
Potrzebujemy:
- 4 dag drożdży
- 35 dag mąki żytniej
- 35 dag mąki pszennej (najlepiej mąki pełnoziarniste)
- 1/4 l letniej wody
- 1/8 l letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- zioła (kminek, nasiona kolendry, rozmaryn czy co tam lubicie)
Część przesianej mąki usypujemy w kopczyk, we wgłebienie na szczycie wsypujemy rozdrobnione drożdże dodajemy mleko i wodę. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośniecia. Dodajemy pozostałe składniki i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min. Formujemy okrągłe placki (porcja na 4 chlebki) układamy na natłuszczonej blasze i opruszamy mąką. Po 15- 20 minutach wstawiamy do rozgrzanego (200- 230 stopni) pieca na środkowy poziom. Pieczemy około 30 minut. W celu uniknięcia wysuszenia chlebków pod spód blachy wstawiamy naczynie z około 1/2 szklanki wody.
Można podawać do zup sosów itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz