Sos w sam raz pasuje do różnych rodzajów klusek, kasz a nawet ziemniaków.
Bierzemy:
- 250-300 g ścinków wieprzowych ( w sklepach najczęścięj pod nazwą "gulaszowego");
- średniej wielkości cebula;
- sól,pieprz, ziele angielskie, papryka w proszku, liść laurowy;
- sos sojowy jasny;
- trochę mąki do zagęszczenia;
- tłuszcz do smażenia;
Pokrojone w gruba kostkę mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, gdy się zarumieni dodajemy posiekaną w ćwierć krążki cebulę oraz przyprawy, dusimy do miękkości podlewając od czasu do czasu wodą. Zagęszczamy mąką do uzyskania pożądanej konsystencji (powinien być raczej gęsty, ale nie budyń :-)), doprawiamy do smaku sola, pieprzem i sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz