Sos ze ścinków wieprzowych

Sos w sam raz pasuje do różnych rodzajów klusek, kasz a nawet ziemniaków.

Bierzemy:




  • 250-300 g ścinków wieprzowych ( w sklepach najczęścięj pod nazwą "gulaszowego");
  • średniej wielkości cebula;
  • sól,pieprz, ziele angielskie, papryka w proszku, liść laurowy;
  • sos sojowy jasny;
  • trochę mąki do zagęszczenia;
  • tłuszcz do smażenia;
Pokrojone w gruba kostkę mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, gdy się zarumieni dodajemy posiekaną w ćwierć krążki cebulę oraz przyprawy, dusimy do miękkości podlewając od czasu do czasu wodą. Zagęszczamy mąką do uzyskania pożądanej konsystencji (powinien być raczej gęsty, ale nie budyń :-)), doprawiamy do smaku sola, pieprzem i sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly