Kapusta zasmażana.

Doskonały dodatek do obiadów z tłustym, mięsnym sosem w roli glównej. Robi się praktycznie sama.
Użyjemy:
  •  ok 250g kiszonej kapusty,
  • spora cebula,
  • trochę wędzonego boczku, słoniny, (lub resztki tłustej kiełbasy),
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach
  • smalec
To potrzebujemy
Boczek, słoninę kroimy w kostkę i podsmażamyw rondlu na smalcu, dodajemy pokrojona w ćwierć krążki cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy odciśniętą ( lub nie - zależy od kwaśności kapusty) i pokrojoną kapustę, liśc laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Dusimy od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. W efekcie końcowym kapusta ma mieć kolor brązowy ( ale nie spalonego bracu ;)).
Czas duszenia ok 2 godzin. Im dłużej i na mniejszym ogniu tym lepsz kapusta.
Kapuste trochę pokroić



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly