Knedliki

Gotowe Knedliki (chociaż mnie nazwa
knedliki kojarzy się z czymś małym ;)
To potrawa rodem od naszych południowych sąsiadów, zasmakowała mi gdy na urlopie zawędrowałem na słowacką stronę Pienin. Smakiem i sposobem przygotowywania przypomina nasze pampuchy czy inaczej kluski na parze.
Do rzeczy:


  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • ok. 300 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 czerstwe kajzerki
  • sól
  • cukier

Drożdże ucieramy z cukrem i częścią mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte drożdże wymieszać z pozostałymi składnikami. (mleko dodawać porcjami, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie). Wyrobić ciasto tak aby łatwo odchodziło od ręki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto przerobić z pokrojona w kosteczkę drobną bułką. Dzielimy na 4 części i formujemy z nich wałki i na chwile pozostawiamy, niech porosną :). Knedle wrzucamy na nie osolony!! wrzątek ( pojedynczo bo będą rosły).gotujemy po około 7-8 minut z kazdej stony. Gorący knedel kroimy nitką na grube plastry. Podajemy z sosem np.: TAKIM i np.: z TAKĄ kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz