Gotowe Knedliki (chociaż mnie nazwa knedliki kojarzy się z czymś małym ;) |
Do rzeczy:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- ok. 300 ml mleka
- 20 g drożdży
- 2 czerstwe kajzerki
- sól
- cukier
Drożdże ucieramy z cukrem i częścią mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wymieszać z pozostałymi składnikami. (mleko dodawać porcjami, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie). Wyrobić ciasto tak aby łatwo odchodziło od ręki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto przerobić z pokrojona w kosteczkę drobną bułką. Dzielimy na 4 części i formujemy z nich wałki i na chwile pozostawiamy, niech porosną :). Knedle wrzucamy na nie osolony!! wrzątek ( pojedynczo bo będą rosły).gotujemy po około 7-8 minut z kazdej stony. Gorący knedel kroimy nitką na grube plastry. Podajemy z sosem np.: TAKIM i np.: z TAKĄ kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz