Knedle z mięsem

Przedstawiam przepis na danie z serii "Lepiej przerobić niż wy..rzucić :)". Bo przecież często jest tak, że coś nam zostaje z poprzedniego dnia, czy to z obiadu, czy z jakiegoś innego posiłku.Nie ma powodu wyrzucać czegoś co może być półproduktem do całkiem nowej potrawy.
Nie znoszę marnowania jedzenia. WRRR.
Potrzebujemy:

Ciasto:
ok. 7 średnich ziemniaków ugotowanych i zmielonych
1 jajko
1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej


Farsz:

gotowane mięso( dowolny rodzaj, np.: pozostałe z gotowania zupy)
1 średnia marchewka
kawałek selera
nać pietruszki
nać selera
sól, pieprz


Ugotowaną marchewką i selera mielimy z mięsem i zielonymi składnikami.
Mieszamy  i doprawiamy do smaku.
Z ziemniaków, mąki i jajek wyrabiamy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta na kopytka.
Z ciasta formujemy kulki wielkości śliwki i rozpłaszczamy na stolnicy.
Na środek każdego placka kładziemy porcję farszu, zaklejamy kluskę formując kulkę.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy z tłuszczem i skwarkami lub sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly