Nie znoszę marnowania jedzenia. WRRR.
Potrzebujemy:
Ciasto:
ok. 7 średnich ziemniaków ugotowanych i zmielonych
1 jajko
1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej
ok. 7 średnich ziemniaków ugotowanych i zmielonych
1 jajko
1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej
Farsz:
gotowane mięso( dowolny rodzaj, np.: pozostałe z gotowania zupy)
1 średnia marchewka
kawałek selera
nać pietruszki
nać selera
sól, pieprz
Ugotowaną marchewką i selera mielimy z mięsem i zielonymi składnikami.
Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z ziemniaków, mąki i jajek wyrabiamy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta na kopytka.
Z ciasta formujemy kulki wielkości śliwki i rozpłaszczamy na stolnicy.
Na środek każdego placka kładziemy porcję farszu, zaklejamy kluskę formując kulkę.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy z tłuszczem i skwarkami lub sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz