Strogonow wg. Kuronia

Dzisiaj w poranku tvn gotował Jakub Kuroń, podał przepis na podobno najlepszy strogonow,
zapisuje dla pamięci. Niebawem sprawdzę. 
W mojej interpretacji, z bardzo ważnych powodów, wino nie zostanie użyte ;).


Potrzebujemy:
500 g udźca wołowego, karku lub ligawy
500 g pieczarek
350 ml śmietany 30%
250 ml wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego
70 g koncentratu pomidorowego
70 g musztardy sarepskiej
50 g masła
50 ml oleju
4 ziela angielskie
3 cebule
2 liście laurowe
sól
pieprz
ewentualnie mąka do zagęszczenia

Pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części. Cebulę w piórka. Wołowinę czyścimy z błon i kroimy najpierw na plastry grubości 1 cm, a następnie na 5–centymetrowe paski. Wkładamy je na rozgrzane masło z olejem, smażymy, mieszając. Gdy się zetną, dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy około 10 minut. Dodajemy liście i ziele oraz wlewamy wino, musztardę i koncentrat. Dusimy na małym ogniu. Kiedy wołowina jest prawie miękka wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagęszczamy mąką z wodą lub zasmażką, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly