Skąd jakie mięso?

Półtusza wieprzowa


1.głowa (ryj)
2.podgardle
2.Karczek i schab
3.łopatka
4.mostek
5.żeberka
6.polędwica + (w tylnej części) biodrówka
7.polędwiczka
8.boczek
9.brzuszek
10.łopatka wieprzowa                                                
11.szynka
12.golonka
13.noga
14.ogon

  Półtusza wołowa  

1. karkówka
2. żeberka i szponder
3. mostek
4. rozbratel5. antrykot
6. rozbratel (rostbef)
7. polędwica
8. żeberka i łata
9. łata
10. łopatka
11. udziec
12. pachwina
13. rumsztyk
14. pręga
15. ligawa
16. ogon
Półtusza barania









3 komentarze:

  1. Chciałem się dowiedzieć czym są żeberka (boczek?) w półtuszy wieprzowej, a tu przykra niespodzianka - muszę do każdej liczby z nazwą dodawać 1, aby znaleźć odpowiednik na rys. Zgłupiałem jeszcze bardziej. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wybacz zamieszanie, ale ryciny nie są mojego autorstwa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly