W foremce ze szmatki czyli gałganek

Przepis na odrobinę słodyczy, wyszperany w sieci, ale do znalezienia też w książce "Przy słowiańskim stole" autorstwa pani Małgorzaty Krasnej-Korycińskiej. 
Lista składników dość krótka (chociaż przeraża mnie ilość jajek), oto i ona:
  • 500g mąki pszennej
  • 0,25l  śmietany (kwaśnej)
  • 2 łyżki miodu
  • 10 jaj
  • posiekane suszone owoce i orzechy 
  • masło
Do wymieszanych składników dodajemy ubite na pianę białka i urabiamy na jednolita gęstą masę. Ciasto wylewamy na uprzednio wysmarowaną masłem lniana ścierkę i mocno zawiązujemy. Tak przygotowaną kulkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy około godziny. Po połowie czasu obracamy pakunek.
Podawać w plastrach z miodem, śmietaną lub bez dodatków, na ciepło i na zimno.

Jeszcze nie próbowałem przygotowywać tej potrawy, ale mam szczery zamiar po eksperymentować zarówno z tym przepisem jak i techniką obróbki termicznej ciasta.
Efektami na pewno się podzielę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly