Zupa krem z soczewicy i kalafiora

Zupa krem z soczewicy z chipsami ziemniaczanymi
Tym razem kremowa odsłona soczewicy. Smaczna i zdrowa zupa dla zwolenników bezmięsnego menu.
Zapraszam.

Będziemy potrzebować:
1/2 szkl. zielonej soczewicy;
1 średnią cebulę;
2-3 ugotowane ziemniaki;
4 średnie różyczki kalafiora
3 ząbki czosnku;
1 litr wywaru warzywnego (może być z kostki);
1 łyżka masła roślinnego;
1-2 łyżki przecieru pomidorowego;
śmietana;
Przyprawy:

1 liść laurowy;
1/2 łyżeczki imbiru;
1/2 łyżeczki czarnuszki;
tymianek:
kurkuma;
sól;
pieprz;




Wegetariański obiad IIIWypłukaną soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym z liściem laurowym, następnie doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut. W tym samym czasie szklimy na maśle cebulę i czosnek. Dodajemy do garnka zawartość patelni razem z rozdrobnionym kalafiorem.
Gotujemy do miękkości kalafiora, w międzyczasie dodajemy przyprawy.
Gdy wszystkie składniki są miękkie zawartość garnka wraz z gotowanymi ziemniakami rozdrabniamy blenderem do konsystencji, kremu.
Podajemy na gorąco z gęstą śmietaną. Dla urozmaicenia możemy podać z grzankami, krążkami cebulowymi czy jak w moim przypadku chipsami ziemniaczanymi własnej produkcji.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam przepisy z soczewicą , na pewno wypróbuje :)
    Zapraszam na mojego bloga kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly