Dziś pomysł na pełny bezmięsny obiad. Choć nie jestem zwolennikiem eliminowania mięsa z codziennej diety, to muszę przyznać, że dobrze zbilansowane wegetariańskie menu, na pewno nikomu nie zaszkodzi.A dodatkowo może miło połaskotać nasze kubki smakowe całkiem nowymi bukietami smaków.
Gorąco polecam wege inspiracje.
Potrzebujemy:
| Gulasz: | Placuszki: | |
| 1 szkl. soczewicy zielonej; 1 marchew; 1 cebula; 1 pomidor; 2 łyżki kukurydzy z puszki; 2 ząbki czosnku; 1l wywaru warzywnego; przecier pomidorowy; papryka słodka w proszku; pieprz cayenne; sól, pieprz; | 1szkl. ryżu; 1 cebula; 2 jajka; 2 łyżki mąki pszennej; sól, pieprz; |
Do garnka wsypujemy soczewice, zalewamy wywarem i gotujemy ok 20 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Dorzucamy do wspólnego gara :-) i dusimy kolejne 20 minut. Dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Doprawiamy papryką, cayenne,pieprzem i solą.
Placuszki
Ugotowany na kleisto, wystudzony ryż mieszany z mąką, jajkami, dodajemy startą cebulę,sól, pieprz. Łyżką nakladamy na patelnie małe placuszki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz