Gulasz z soczewicy z placuszkami ryżowymi

Dziś pomysł na pełny bezmięsny obiad. Choć nie jestem zwolennikiem eliminowania mięsa z codziennej diety, to muszę przyznać, że dobrze zbilansowane wegetariańskie menu,  na pewno nikomu nie zaszkodzi.
A dodatkowo może miło połaskotać nasze kubki smakowe całkiem nowymi bukietami smaków.
Gorąco polecam wege inspiracje.

Potrzebujemy:
Gulasz:       Placuszki:
1 szkl. soczewicy zielonej;
1 marchew;
1 cebula;
1 pomidor;
2 łyżki kukurydzy z puszki;
2 ząbki czosnku;
1l wywaru warzywnego;
przecier pomidorowy;
papryka słodka w proszku;
pieprz cayenne;
sól, pieprz;

1szkl. ryżu;
1 cebula;
2 jajka;
2 łyżki mąki pszennej;
sól, pieprz;

Do garnka wsypujemy soczewice, zalewamy wywarem i gotujemy ok 20 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Dorzucamy do wspólnego gara :-) i dusimy kolejne 20 minut. Dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Doprawiamy papryką, cayenne,pieprzem i solą.
Placuszki

Ugotowany na kleisto, wystudzony ryż mieszany z mąką, jajkami, dodajemy startą cebulę,sól, pieprz. Łyżką nakladamy na patelnie małe placuszki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Smacznego!
Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly