
A dodatkowo może miło połaskotać nasze kubki smakowe całkiem nowymi bukietami smaków.
Gorąco polecam wege inspiracje.
Potrzebujemy:
Gulasz: | Placuszki: | |
1 szkl. soczewicy zielonej; 1 marchew; 1 cebula; 1 pomidor; 2 łyżki kukurydzy z puszki; 2 ząbki czosnku; 1l wywaru warzywnego; przecier pomidorowy; papryka słodka w proszku; pieprz cayenne; sól, pieprz; | 1szkl. ryżu; 1 cebula; 2 jajka; 2 łyżki mąki pszennej; sól, pieprz; |
Do garnka wsypujemy soczewice, zalewamy wywarem i gotujemy ok 20 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Dorzucamy do wspólnego gara :-) i dusimy kolejne 20 minut. Dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Doprawiamy papryką, cayenne,pieprzem i solą.
Placuszki
Ugotowany na kleisto, wystudzony ryż mieszany z mąką, jajkami, dodajemy startą cebulę,sól, pieprz. Łyżką nakladamy na patelnie małe placuszki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz