Krokiety z ziemniaków z mięsem

"500 potraw z ziemniaków" odc 3.

Źródło, książka autorstwa:
W.A. Bołotnikowa, L.M. Wapielnik
Wydanie V W-wa 1988

Potrzebujemy:
12 ziemniaków
2 jajka
4 łyżki masła
4 łyżeczki mąki
sól
Farsz:
300 g wieprzowiny
2 cebule
1 łyżka masła 
pieprz
sól

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, po odciśnięciu dodajemy jajko i sól. mieszamy.Mięso mielimy dodajemy do usmażonej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, faszerujemy je wieprzowiną. Obtaczamy w mące i jajku, smażymy.
Następnie przekładamy do rondla, polewamy roztopionym masłem, dusimy.
Podajemy na gorąco ze śmietaną.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly