- spory kawałek chudego wieprzowego mięsa (np.: 800 g szynki);
- kawałek słoniny;
- czosnek;
- średnia cebula;
- kilka jagód jałowca, pieprz, pieprz cayenne, ziele angielskie,sól;
- zioła (wg gustu: prowansalskie, bazylia, majeranek);
- olej;
Marynata:
Przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki) rozcieramy z szczyptą soli, jałowcem (4-5 jagód) i pozostałymi przyprawami.
Umyte mięso nakłuwać nożem, w powstałe szczeliny wsuwamy plasterki czosnku oraz paski słoniny. Tak przygotowane mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na jakąś godzinę.(można dłużej, nawet lepiej).
Szynkę oczyszczamy z przypraw tępą strona noża, wkładamy na rozgrzaną patelnie, lekko obsmażamy z każdej strony. Tłuszcz z patelni i przyprawy zostawiamy do przygotowania sosu.
Szynkę oczyszczamy z przypraw tępą strona noża, wkładamy na rozgrzaną patelnie, lekko obsmażamy z każdej strony. Tłuszcz z patelni i przyprawy zostawiamy do przygotowania sosu.
Mięso zamknięte w rękawie do pieczenia wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego (180° C) pieca. Pieczemy lekko ponad godzinę, 15-20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię.
Sos:
Na tłuszczu ze smażenia szklimy cebulę, dodajemy przyprawy i pozostałą marynatę. Podlewamy woda i dusimy. Sos można zmiksować na jednolita masę i lekko zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą o pieprzem.
Podawać w grubych plastrach polana sosem.
Pozostała z obiadu pieczeń, pokrojona w cienkie plastry jest świetna na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz