Bo czasem jest tak, że zaglądamy do przyprawnika a tam.... Własnie, róg obfitości, tylko że..fcuk co jest do czego?????
No to zróbmy sobie mały przegląd. Odcinek 1. :-)
Majeranek
Dzięki temu, że pomaga regulować trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych majeranek jest idealną przyprawą do tłustych potraw takich jak pieczenie czy kiełbasy. Idealne zioło do mięsnych farszy, ciężkich zup takich jak grochówka czy żur. W kuchni dobrze czuje się w towarzystwie szałwi, rozmarynu i tymianku.
Herbatka z majeranku działa uspokajająco.
Jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Pieprzu dodajemy do zup, sosów,
pieczeni, marynat a także past czy sałatek. Nazwa "pieprz" kryje pod sobą kilka rodzai tej przyprawy. w zasadzie trzy: czarny, zielony i biały.
Najpopularniejszy rodzaj pieprzu, pierwsze skojarzenie ze słowem pieprz to właśnie pieprz czarny.
To pochodzące z tej samej rośliny mniej dojrzałe owoce. Oprócz koloru od czarnego pieprzu różni go łagodniejszy i bardziej orzeźwiający smak.
Biały pieprz ma smak mniej palący i bardziej subtelny niż czarny, otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej, w pełni dojrzałej, owocni jagód pieprzu czarnego.
Bardziej znany jako ziele angielskie ;)
Tak na prawdę to nie pieprz,choć niektórzy twierdzą, że jest to jedna z dojrzalszych form zwykłego pieprzu, który w pewnym stadium też jest różowo-czerwony, pozyskiwany jest z drzewa pieprzowego, które z pieprzem spokrewnione nie jest. Pieprz różowy najczęściej występuje w mieszankach przyprawowych, przydając smaku i koloru.
C.D.N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz