Kotlety z ziemniaków

Dzięki uprzejmości: Lona
foto:Lona


  • 500 g ugotowanych ziemniaków(może być i trochę więcej)
  • 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku (lub mieszanka ziół typu pieprz ziołowy staropolski lub zioła Małgorzaty)
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • olej

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Soczewicę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oliwy, studzimy.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulę, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, zioła i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,podawać z surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly