![]() |
foto:Lona |
- 500 g ugotowanych ziemniaków(może być i trochę więcej)
- 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku (lub mieszanka ziół typu pieprz ziołowy staropolski lub zioła Małgorzaty)
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- olej
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Soczewicę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oliwy, studzimy.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulę, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, zioła i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,podawać z surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz