![]() |
Ilustracja zastępcza :) wszystko zjadłem a nowego jeszcze nie zrobiłem. |
Do gorącej solanki (szklanka soli na litr wody) wkładamy kawał słoniny. Odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki na 3 do 7 dni. Następnie jeszcze raz zagotować.
Możemy dokończyć potrawę na co najmniej dwa sposoby.
- Wystudzoną, zrolowaną słoninę wkładany do wyparzonych wcześniej słoików. Dokładamy przyprawy, podstawa to cebula i czosnek, dalej możemy poszaleć: pieprz ziarnisty w dowolnym kolorze, ziele angielskie, liść laurowy, papryka. Prawdę mówiąc, na co mamy ochotę. Zalewamy świeżą solanką. Pasteryzujemy 30 minut. Dla pewności po 2-3 dniach powtarzamy pasteryzacje.
- Słoninę wyjąć, wystudzić, natrzeć obficie zmiażdżonym czosnkiem z ostrą papryką. Ułożyć warstwami, ciasno owinać pergaminem lub folią. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz