Ziemniaczanki

"500 potraw z ziemniaków" c.d.
Źródło, książka autorstwa:

W.A. Bołotnikowa, L.M. Wapielnik
Wydanie V W-wa 1988

Będziemy potrzebować:

12 ziemniaków;
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej(lub 3/4 szkl. pszennej);
1 jajko;
2 łyżki masła;
zielenina;
sól;
pieprz;

 Okrasa:
3/4 szkl. śmietany lub 3 łyżki masła;
4 cebule;

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, mielimy. Dodajemy makę, roztopione masło, pieprz i sól.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki. Zapiekamy na brytfannie w piekarniku, przekładamy do rondla, dodajemy śmietanę  lub masło z cebulą. dusimy 5-7 minut.
Podajemy z posiekaną natką oietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly