Źródło, książka autorstwa:
W.A. Bołotnikowa, L.M. Wapielnik
Wydanie V W-wa 1988
|
Będziemy potrzebować:
12 ziemniaków;
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej(lub 3/4 szkl. pszennej);
1 jajko;
2 łyżki masła;
zielenina;
sól;
pieprz;
Okrasa:
3/4 szkl. śmietany lub 3 łyżki masła;
4 cebule;
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, mielimy. Dodajemy makę, roztopione masło, pieprz i sól.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki. Zapiekamy na brytfannie w piekarniku, przekładamy do rondla, dodajemy śmietanę lub masło z cebulą. dusimy 5-7 minut.
Podajemy z posiekaną natką oietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz